Geschiedenis van de Biewer Terriër
De eerste Biewer Terriër werd in 1984 geboren bij het Duitse fokkersechtpaar Werner en Gertrud Biewer, dat gespecialiseerd was in Yorkshire Terriërs. Een pup met een ongebruikelijk wit, zwart en goudkleurig patroon trok de aandacht. Gefascineerd door deze bijzondere kleurslag ontstond het idee om een nieuwe lijn te ontwikkelen. De hond kreeg uiteindelijk de naam Biewer Terriër, waarbij “Terriër” de verwantschap met de Yorkshire Terriër benadrukt.
Ras
De Biewer Terriër is een kleine, elegante en levendige hond, ideaal als gezelschapshond. De lange, zijdeachtige vacht vereist regelmatige verzorging. De kenmerkende driekleurige vacht bestaat uit wit, zwart en bruin, in een symmetrisch patroon. Het ras staat bekend om een vriendelijk, vrolijk en aanhankelijk karakter en kan goed overweg met andere honden en kinderen. Daarnaast is de Biewer Terriër intelligent, leergierig en gehoorzaam, wat de hond geschikt maakt voor verschillende hondensporten zoals agility, obedience en flyball.
Oorsprong
De Biewer Terriër is ontstaan uit de Yorkshire Terriër. In 1984 werd bij het Duitse Yorkshire Terriër fokkersechtpaar Werner en Gertrud Biewer een pup geboren met de kleuren blauw, goud en wit. Volgens kynologische boeken uit de 19e en 20e eeuw werd deze afwijkende kleur als foutief en ongewenst beschouwd, en men adviseerde om dergelijke pups niet verder te fokken. Euthanasie van deze pups werd in sommige fokrichtlijnen zelfs geadviseerd en als een oplossing genoemd in de literatuur. (Hubbard, 1947).

De Biewer is ontstaan in Hunsruck, Duitsland in 1984. Na 20 jaar lang Yorkshire Terriers grootgebracht en geshowd te hebben, creëerden Werner & Gertrude Biewer de eerste Biewer door het optreden van een recessief gevlekt gen in hun Yorkshire Terriers. “Darling von Friedheck” en Fru Fru von Friedheck” waren het originele paar dat werd gebruikt om het Biewer-ras te beginnen.
Beide honden waren wereldkampioen jeugdwinnaars in 1981 in Dortmund. Hun nest produceerde de eerste blauwe, witte en gouden Biewer, “Schneeflocken von Freidheck”, geboren in januari 1984. Door selectief fokken bleef het paar het kenmerkende kopstuk reproduceren met alle drie de kleuren, blauw/zwart, wit en goud in goede symmetrie. De buik, borst, benen en staartpunt waren karakteristiek wit en zijdeachtig, niet gekruld. De staart moest vol zijn. De achterkant is blauw/zwart gekleurd met wit erin. De Yorkshire Terriers die de Biewer hebben voortgebracht, zijn afkomstig uit de Streamglen Kennel.

Mutatie van het recessieve witte vlekken gen (S- locus)
Binnen het Yorkshire Terriër-ras is een mutatie opgetreden op de S-locus, het gen dat verantwoordelijk is voor witte vlekken in de vacht. Dit gen speelt een belangrijke rol bij de expressie van pigmentatiepatronen bij honden (Schmutz & Berryere, 2007).
De S-locus bepaalt of een hond witte vlekken of een grotendeels witte vacht heeft. Yorkshire Terriërs hebben van nature twee dominante allelen (S), waardoor witte vlekken niet voorkomen en de witte aftekeningen worden onderdrukt. Wanneer echter twee honden die drager zijn van de recessieve allel(sp) worden gekruist, is er een kans van 25% dat een pup twee recessieve allelen (sp/sp) erft. Simpleweg de nakomelingen krijgen zowel van vader als van moeder het recessieve gen (sp) mee. Dit resulteert in de kenmerkende bontgekleurde Biewer Terriër.

De pup van het echtpaar Biewer werd geboren uit twee black and tan ouders die beide drager waren van één kopie van het witte vlekken-gen (sp). Omdat de ouders ook een dominant gen bezaten dat witte vlekken onderdrukte (S), zagen zij eruit als normale Yorkshire Terriërs. Het echtpaar Biewer werd enthousiast over deze nieuwe kleurslag en besloot hierop te selecteren. Door doelgericht te selecteren op deze unieke kleurslag is echter een sterke daling in genetische diversiteit ontstaan. Doordat er veelvuldig gebruik werd gemaakt van nauwe verwantschap in de foklijnen (Leroy & Baumung, 2011)

De heer Biewer introduceerde zijn driekleurige honden voor het eerst in de showring in maart 1988 in Wiesbaden, Duitsland. Hij presenteerde twee honden en noemde ze Black and White Yorkshire Terriers. De VDH ontkende de acceptatie van de honden als een eigen ras. In plaats daarvan werden ze aangemerkt als “de verkeerde kleur, niet voor de fokkerij”. De heer Biewer was niet tevreden met deze beslissing en begon zijn zoektocht naar een register dat zijn geliefde honden als een apart ras zou accepteren. De ACH (Allgemeiner Club der Hundefreunde Deutschland e.V.) was de eerste club die ze als een apart ras accepteerde. De honden werden vervolgens geregistreerd als Biewer Yorkshire a’ la Pom Pon.
Naam Biewer Terriër
De Biewers waren zo gefascineerd door hun “sneeuwkinderen” dat het echtpaar besloot deze unieke honden te fokken en officiële erkenning te verkrijgen voor de Duitse “Yorkshire Terriër à la Pom Pon”. Deze naam werd bedacht door de zangeres Margot Eskens. Rond het jaar 2000 werd de naam gewijzigd naar “Biewer Yorkshire Terriër” en later simpelweg “Biewer Terriër”, ter ere van meneer en mevrouw Biewer.

De naam “a’ la Pom Pon” kwam van een uniek verhaal. Tijdens het diner op een avond schonk de echtgenoot van zanger Margot Eskens zijn vrouw een Biewer Yorkshire-puppy op een schaal als cadeau. De uitdrukking “a’ la Pom Pon” is Frans en vertaalt “een kwastje of een kleurrijke bol garen”, die het haar van de puppy perfect beschrijft.

In 1989 werd de Biewer als eigen ras geaccepteerd met de ACH German e.V. Toen de heer Biewer de standaard voor de Biewer Yorkshire a’ la Pom Pon tekende, was het die van een Yorkshire Terrier met de kleur wit-blauw-goud.
Andere fokkers waren geïntrigeerd door de kleine honden en begonnen ze ook te fokken. Tot de eerste fokkers behoorden de kennels “Agridesheim” en “Sonnenhof”. De heer en mevrouw Biewer hielden de Biewer-fokprogramma’s in Duitsland nauwlettend in de gaten, hun honden waren moeilijk te verkrijgen en ze waren vrij duur. De heer Biewer stierf in 1997, maar zijn nalatenschap leeft voort door zijn voortreffelijke ras.
In Nederland erkende de Raad van Beheer het ras op 25 maart 2019 als nationaal ras. De rasvereniging Yorkshire Terriër Vriendenclub Nederland zet zich in voor de belangen van de Biewer Terriër en monitort de gezondheid binnen het ras. Dit is een verplicht onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging.